KUNSTMAROKKANEN

Derde en laatste Troc Art in Fez

Complexe Culturel Al Houria, Fez, 19 oktober tot 19 november 2007

Op vrijdag 19 oktober 2007 werd in Fez, de derde stad van Marokko en één van de vier Koningsteden, de derde en laatste editie van Troc Art in Marokko geopend. De opening werd verricht door de heer Hamid Chabat, burgemeester van Fez.

Troc Art is een initiatief van Stichting Upstream en de Fondation ONA in Marokko.

Na de zeer succesvol verlopen tentoonstelling van Troc Art in Casablanca en Rabat lijkt ook de editie in Fez een groot succes te worden. De expositie duurt tot 19 november 2007. Na afloop zullen de ‘Nederlandse’ werken, die ook deel uitmaakten van de expositie Kunstmarokkanen, terugkeren naar Nederland.

Troc Art wil een structurele uitwisseling op cultureel én economisch gebied tussen Nederland en Marokko bewerkstelligen. De ontmoeting tussen Nederlandse kunstenaars van Marokkaanse afkomst en jonge Marokkaanse kunstenaars, tussen de Marokkaanse en Nederlandse culturele wereld en tussen kunstenaars en het bedrijfsleven staat centraal.

Stichting Upstream is van plan om begin 2008 in Amsterdam een symposium te organiseren over de tentoonstellingen en rondetafelbijeenkomsten en over de contacten die zijn gelegd tussen Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars, cultuurvertegenwoordigers en ondernemers.

Voor Stichting Upstream was het belangrijk om de Nederlandse expositie Kunstmarokkanen voor deze expositie aan te vullen met werk van jonge Marokkaanse kunstenaars uit het eigen land. ‘Culturele identiteit’ blijft, net als in Nederland, het thema van de tentoonstelling, terwijl de ontmoeting en wellicht zelfs de confrontatie die de kunst uit beide landen oproept een extra dimensie toevoegt.

De kunstenaars uit Nederland, wiens (deels nieuw) werk in Marokko is te zien, zijn: WafaeAhalouch el Keriasti, Samir Bantal, Aziz Bekkaoui, Abdellatif Benfaidoul, Amel Bouazizi,Hamid el Kanbouhi, Saïd Mahrouf en Amandine Meunier. De kunstenaars uit Marokko die speciaal voor Troc Art nieuw werk hebben gemaakt zijn: Samira Baddou, “Temps de Pose”,Hicham Benohoud, Mustapha Chafik, Mounat Charrat, Nour Eddine El Ghomari, Hasnaa Saber et Khalid Souqbi.

De tentoonstelling in Marokko wordt begeleidt door een Franstalige publicatie met essays, achtergrondinformatie van de kunstenaars en documentatie van de kunstwerken.

Troc Art wordt mede mogelijk gemaakt door: HGIS-Cultuurmiddelen, Mondriaan Stichting, Fondation ONA, de Nederlandse Ambassade te Rabat en Kosmopolis.

cimg1779.jpg
cimg1784.jpg
cimg2085.jpg
cimg2188.jpg
cimg2267.jpg
cimg2278.jpg
kunstmarokengel.jpg